Makat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Makat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Makat Ameliyatı

Günümüzde birçok hastalıkta olduğu gibi makat hastalıklarında da erken teşhis çok önemlidir. Birçok insan rahatsızlıklarından dolayı utanır ve hekime gitmeye çekinir. Bunun sonucu olarak ileride daha büyük sorunlarla karşılaşabilirler.

Makat Ameliyatı Çeşitleri

Kıl Dönmesi: Genellikle 15-35 yaş arasında görülür. Kuyruk sokumu bölgesinde oluşur. Ağrı ve apse ile kendini belli eder ve günümüzde karşılaştığımız en kolay ameliyatlardan biridir. Bazı sağlık kuruluşları, gün içinde lazer ile operasyon yapıp hastanın o gün işe bile gitmesinde sakınca olmadığını belirtirler.

Makat Çatlağı: Makattaki kanamalar genellikle herhangi bir çatlak veya hemoroid (basur) rahatsızlığı nedeniyle oluşur. Makattaki kasların yırtılması ve zedelenmesi ile kendini gösterir.
  • Kabızlık
  • Bayanların doğum yapması
  • Çok baharatlı ve acı besinler tüketilmesi
  • İshal
  • Alkol tüketimi
  • Stres
Bu faktörler makat bölgesinde çeşitli çatlakların oluşmasına neden olabilir. Ağrı, kaşıntı ve kanama olarak kendini gösterir. Bu tip makat ameliyatı genelde lokal anestezi ile yapılır. Hasta bir gün içinde kendine gelir ve normal hayatına döner.

Makat İltihabı: Her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır ve genellikle 30-40 yaşları arasında daha sık görülür. Erkeklerde daha yaygındır. Hasta tuvalete çıktığında ağrı hisseder. Daha sonra kızarıklık ve şişlik ile devam eder. Enfeksiyon nedeniyle hastada ateş, bulantı, kusma, halsizlik ve terleme oluşur. Hastanın doktora gitmesi kesinlikle şarttır. Rahatsızlık tedavi edilmezse iltihap diğer dokulara yayılabilir ve daha kötü sonuçlara yol açabilir. Bu tip durumlarda doktor kesin teşhisi koymak için MR isteyebilir. Ameliyat hastanın durumuna göre genel veya lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Hasta ameliyattan sonra hızla iyileşmeye başlar. Oturma banyosu, çeşitli ağrı kesiciler ve antibiyotikler verilir.

Makat ameliyatları sonrası 1-2 hafta süren kanama olabilir. Hasta endişe etmemelidir. Çok aşırı bir kanama, ağrı, baş dönmesi veya ateş hissedilirse hemen doktora başvurulmalıdır.

Makat Ameliyatlarından Sonra Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
  • Bol sıvı gıdalar tüketmeli, kabız ve ishal olunmamalıdır.
  • Bol bol dinlenmeli
  • Uzun süre oturmamalı
  • Doktorun verdiği ağrı kesici ve antibiyotikleri düzenli kullanmalı
  • Bol lifli gıdalar tüketilmeli
  • Kesinlikle ağır kaldırmamalı
Genelde ameliyatlar duruma göre en fazla 30 dakika sürer. Bazı durumlarda botoks tedavisi bile uygulanabilir. Hastaların makat ile ilgili problemleri var ise hastanelerin genel cerrahi bölümünde makat hastalıkları konusunda uzman bir doktora muayene olmaları gerekmektedir. Hastaların makat ameliyatları konusunda bilinçli olmaları ve sağlık kuruluşlarının da utanılacak bir şey olmadığını insanlara anlatmaları gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makat Geliş Belirtileri ve Tedavisi

Makat Geliş Belirtileri ve Tedavisi

Makat Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Makat Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kabızlık Sonrası Makatta Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Kabızlık Sonrası Makatta Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Makat Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Makat Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Makat Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Makat Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makat Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Makat Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makat Fistülü Belirtileri ve Tedavisi

Makat Fistülü Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Makat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi