Makat Doğum Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Makat Doğum Belirtileri ve Tedavisi

Makat Doğum

Hamilelik sürecinde bebeklerin çoğu rahimde baş aşağı durur, ancak bazıları bu şekilde durmaz ve bebeğin poposu önce görünür. Bebeğin poposunun veya ayaklarının ya da her ikisinin önde gelmesine makat gelme denir. Tahmini doğum tarihiniz yaklaştığında bebeğiniz makat pozisyonda ise karşılaşabileceğiniz durumları bilmelisiniz. Bu bilgiler doğrultusunda doğumun en sağlıklı şekilde yönetilmesini doktorunuzla birlikte planlayabilirsiniz.

Normal bir gebelik, son adet döneminin ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer. İlk 36 hafta boyunca bebek pozisyon değiştirebilir. Gebeliğin son haftalarında bebek, rahimde daha az alan olduğu için hareket kabiliyeti azalır. Tahmini doğum tarihine 3-4 hafta kala bebeklerin çoğu, kadının karnında başları aşağıda olacak şekilde pozisyon alırlar. Bu şekilde yerleşmezlerse, poposu, bacakları veya her ikisi önde gelecek şekilde durabilirler. Bu duruma makat gelme denir. Normal doğumların %3-4'ünde makat gelme görülür ve bebeğin nasıl doğacağı konusunda özel bir planlama gerektirir. Bebeğiniz makat pozisyondaysa doktorunuz sezaryen doğumu önerebilir.

Gebelik boyunca bebeğiniz sürekli hareket halindedir. Erken dönemlerde bebek, içinde yüzdüğü amniyon sıvısı nedeniyle rahatça hareket edebilir. Bu sebeple bebek rahim içinde sürekli dönebilir ve farklı pozisyonlar alabilir. Bebeğin duruşunu genellikle rahmin şekli belirler. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin baş aşağı durma eğilimi artar. Bebeğin önde olan kısmına "prezente edilen bölüm" veya "prezentasyon" denir. Miada yaklaştıkça ve doğum anında bebeklerin %96'sı başlarıyla prezente olurlar. Yani bebeklerin %96'sı baş geliştirir ve doğum esnasında önce başları çıkar. %3-4 bebek ise rahim içinde ters durmayı tercih eder. Bu bebeklerde kafa yukarıda, popo ise aşağıdadır. Bu duruma makat gelme denir.

Bebekler Neden Ters Durur?

Makat gelişin en önemli belirleyici faktörlerinden biri gebelik yaşıdır. Gebelik yaşı ne kadar küçükse, bebeğinizin ters durma ihtimali de o kadar yüksektir. 36-37. hafta civarında bebek genellikle nihai duruş şeklini alır ve çoğunlukla önde gelen bölümün değişmesi uzak bir olasılıktır. Rahim, dar kısmı aşağıda olan bir armut modeli olduğundan bebek için en rahat pozisyon, başının aşağıda olduğu pozisyondur ve genellikle bebekler bu pozisyonu nihai duruş tarzı olarak alırlar. Bu sebeple 36-37. haftadan önce bebeğinizin ters duruyor olması çok önemli değildir. 28. haftada bebeklerin %20-25'i ters dururken, bu oran 32. haftada %7-15, termde ise %3-4'tür.

Makat Gelme Nedenleri

Bir bebeğin neden makat pozisyonda olduğu her zaman bilinmez. Makat gelme şu durumlarda daha sık görülür:
  • İlk gebelik değilse
  • Rahimde çok sayıda çocuk varsa (ikiz veya daha fazlası)
  • Amniyon sıvısı normalden az veya fazla ise
  • Rahmin şekli normal değilse veya miyom gibi anormal büyümeler varsa
  • Plasenta rahim ağzını tamamen veya kısmen kapatmışsa (plasenta previa)
  • Bebek erken doğuyorsa
Bazı durumlarda doğuştan bir sakatlık olması da doğmadan önce bebeğin baş aşağı dönmemesinin nedenlerinden biri olabilir.

Bebeğin Pozisyonunu Saptama

Makat gelme durumunu tespit edebilmek için doktorunuz bebeğin hangi pozisyonda olduğunu belirler. Bebeğinizin hangi yöne dönük olduğunu anlamak için doktorunuz sizi muayene eder. Ellerini karnınızın belirli bölgelerine yerleştirerek bebeğin şeklini hisseder. Bebeğin başının, sırtının ve poposunun nerede olduğunu hissederek makat gelme durumunu saptayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makat Siğili Belirtileri ve Tedavisi

Makat Siğili Belirtileri ve Tedavisi

Makat Ağzında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Makat Ağzında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Çıkan Et Parçası Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Çıkan Et Parçası Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Makattan İlişkiye Girmek

Makattan İlişkiye Girmek

Güncel

Makat Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Makat Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makatta Yara Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Yara Belirtileri ve Tedavisi