Makatta Kanama Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Makatta Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kanama

Makatta kanama, sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olup, bu durumdan muzdarip kişiler genellikle utanma duygusu nedeniyle durumu göz ardı ederler. Ancak, makatta kanama ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Kanama, şiddetli ağrı ve diğer belirtilerle birlikte hastaneye gitmeyi gerektirir. Tuvalete çıkma esnasında makat bölgesinden kan gelmesi mutlaka dikkate alınmalıdır. Kanama çoğunlukla hemoroid ile ilişkilidir, ancak başka rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Aşırı kanama, makat bölgesinde ağrı, şiddetli kaşıntı, dolgunluk hissi ve şişkinlik gibi şikayetlere neden olabilir.

Makattan Gelen Kanın Rengine Göre Hastalık Belirtileri

Makat bölgesindeki kanamanın büyük bir kısmı kalın bağırsakla ilgili olup, bu bölgedeki rahatsızlıklarla ilişkilidir. Kanama rengi hastalığın kaynağı hakkında bilgi verebilir. Kırmızı renkli kanama genellikle kalın bağırsakla ilgili bir problemin işaretidir. Hemoroid, anal fissür ve çatlaklar nedeniyle ortaya çıkan kanama, dışkıya bulaşmaz ve genellikle damla şeklinde tuvalete düşer. Kalın bağırsağın üst kısımlarından, ince bağırsak ya da mide arasında oluşan bir problem nedeniyle meydana gelen kanama, dışkıya bulaşır ve koyu kırmızı veya siyah renkte olabilir. Bu durumda kan Melena olarak adlandırılır. Siyah veya koyu renkli kan, bağırsakta uzun süre kalan bakterilerin sindirilmesinden kaynaklanır.

Makatta Kanamanın Tespit Edilmesi

Makat bölgesindeki kanamalar, kalın bağırsağın üst veya alt kısımlarında olabilir ve genellikle az miktarda olduğu için gözle görülmez. Kolon kanserlerinin habercisi olan polipler veya kolon kanserlerinin bulunduğu bölgelerde kanama az olabilir. Dışkıya karıştığı için çoğu kişi kanamanın farkında olmaz. Sürekli kanama, kansızlık gibi problemlere yol açabilir. Bu nedenle, fark edilmesi zor bir problemdir.

Orta şiddetli makatta kanama ise aşırı kan kaybına neden olabilir. Böyle durumlarda baş dönmesi, çarpıntı ve düşük tansiyon gibi belirtiler görülebilir. Sebebi ne olursa olsun, hemoroid veya başka bir durum nedeniyle makatta kanama olduğunda vakit kaybetmeden uzman bir doktor tarafından incelenmesi gereklidir.

Tuvalete çıktığınızda dışkıda kan görülmesi veya tuvalet kağıdına bulaşması halinde belirtiler kendini belli eder. Ağır şiddetli kanamalar yanında orta veya şiddetli kanamalarda, hastanın yaşlı olması ve kalp rahatsızlıklarına sahip olması nedeniyle şok tabloları gelişebilir. Kanama miktarının aşırı olmaması nedeniyle anemi yani kansızlık durumu da görülebilir. Bu belirtiler, kanamanın varlığının habercisidir.

Makatta Kanama Olmasının Nedenleri

  • Makat bölgesinde oluşan çatlak ve yırtıklar, hemoroid gibi şikayetler, bu bölgede kanamanın nedenleri arasındadır.
  • Perianal fistül, anorektal fistül gibi problemler de makat bölgesinde kanamanın sebeplerindendir.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesiciler de makat bölgesinden kan gelmesine neden olabilir.
  • Bağırsak hastalıkları, bağırsak polipleri ve bağırsak kanserleri olan kişilerde makat bölgesinden kan geldiği bilinmektedir. Bağırsakta oluşan iltihaplanmalar ve enfeksiyonlar da bu bölgede kanamaya yol açabilir.
  • Cinsel temas ile bulaşan makat hastalıkları, özellikle kondilomlar, makat bölgesinde kanamanın önemli nedenleri arasındadır. Ayrıca, bu bölge ile cinsel temasta bulunulması da kanamaya neden olabilir. Makata sokulan cisimler de bölgenin tahrip olmasına yol açarak kanamaya sebep olabilir.
  • Gastrointestinal bölümünde sık görülen damar anomalisi olan anjiodisplazi gibi oluşumlar, makat bölgesinde kanamaya neden olabilir.
  • Bağırsakları besleyen damarların tıkanması sonucu, bağırsakların beslenmesinin bozulması ile iskemik kolit meydana gelir. Bu problem genellikle yaşlılarda görülür ve makat bölgesinden kan gelmesine neden olur.
  • Damarsal problemler de makat bölgesinde kanamalara yol açabilir.

Makat Bölgesinde Kanama Olduğunda Yapılması Gerekenler

Makat bölgesinde kanama yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gereklidir. Kanamanın nedenini belirlemek için gerekli testlerin ve tetkiklerin yaptırılması son derece önemlidir. Utanma duygusu ile hasta kendi kendini tedavi etmeye çalışmamalı, bilinçsiz ilaç kullanımı kanamanın şiddetlenmesine yol açabilir. Kanamanın asıl nedeninin belirlenmesi için hastanede gerekli tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir. Bu durumda vakit kaybetmeden kolorektal uzmanı veya genel cerrahi uzmanına başvurulmalı ve şikayetler detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Makat Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Makat Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Makat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi