Makatta ŞişlikMakatta şişlik, daha önce herhangi bir şikâyeti olmayan kişilerde aniden makat bölgesinde hissedilen düzensizlik, sertlik veya tümseklik olarak tanımlanabilir. Bu durum genellikle beze, sertlik veya sivilce benzeri oluşumlar nedeniyle ortaya çıkar. Makat şişliklerinin birçok nedeni olabilir ve bu nedenlerin belirlenmesi için çeşitli muayeneler gereklidir. Bu muayeneler arasında rektal muayene, kolonoskopi ve anoskopi bulunur. Şişliğin sebebi belirlendikten sonra uygun tedaviye başlanır. Kabızlık sorunu, direkt veya dolaylı olarak makat şişliklerinin oluşumunda büyük bir etkiye sahiptir. Kabızlık nedeniyle yapılan zorlamalar makat çatlağına yol açabilir ve bu durum ağrının yanı sıra şişlik de oluşturabilir. Makat Şişliğinin Oluşum Sebepleri Nelerdir?
Makat Şişliklerinde Yapılabilecek Rahatlama Yöntemleri Nelerdir?
Uzun süreli ağrılarla birlikte aniden oluşan makat şişliklerinde süreç çok önemlidir. Rahatlama yöntemleri uygulandığı halde bir sonuç elde edilmemişse mutlaka hekim muayenesi gereklidir. Genel cerrahi bölümüne başvurulmalıdır. Şişliğin sebebi belirlendikten sonra tedavi süreci başlar. Makat Şişliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavi yöntemlerini doğru uygulamak dışında makat bölgesinin temizliğine de dikkat edilmesi gereklidir. Temiz su ile yıkanması ve kurulanması önemlidir. Ayrıca kaliteli tuvalet kâğıdı kullanmak da tahrişi önlemek açısından önemlidir. Pamuklu ve terleme yapmayacak iç çamaşırları tercih edilmelidir. Makat bölgesinde enfeksiyon oluşturabilecek ve nemli bırakacak ıslak mendil, sabun gibi ürünler kullanılmamalıdır. Temizliğin doğru yapılması enfeksiyon riskini azaltır ve enfeksiyona bağlı oluşabilecek şişlikleri önler. |
Makatta şişlik hissettiğim zaman tuvalette zorlanmamın bir etkisi olabilir mi? Bu şişliklerin nedeni nasıl belirleniyor ve hangi muayeneler yapılıyor?
Cevap yazMerhaba Umut Arda,
Tuvalette zorlanmanın makatta şişlik hissetmene neden olması muhtemeldir. Bu şişlikler genellikle hemoroid ya da anal fissür gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. Bu durumların nedeni ve kesin tanısı için bir genel cerrahi ya da gastroenteroloji uzmanına başvurman gereklidir.
Doktorun yapacağı muayene genellikle fiziksel bir inceleme ile başlar. Bu inceleme sırasında doktor, makat bölgesini gözlemler ve elle kontrol eder. Gerekli görüldüğü takdirde, anüs ve rektum bölgesini daha detaylı incelemek için anoskopi veya rektoskopi gibi endoskopik yöntemler kullanabilir. Bu yöntemler, iç bölgelerdeki problemleri daha net bir şekilde görüntülemeye olanak tanır.
En kısa zamanda bir doktora başvurarak şikayetlerini dile getirmen, sağlığın açısından önemlidir. Geçmiş olsun.